Wednesday, May 29, 2013

နႏြင္း

FOOD Magazine

♦ နႏြင္း
ဟင္းခတ္အေမြးအႀကိဳင္နဲ႔ နႏြင္းမႈန္႔ကိုအာရွအစားအစာႏွင့္
ျမန္မာ့ဟင္းပဲြ အေတာ္မ်ားမ်ားမွာလည္းထည့္ၿပီး
ခ်က္ျပဳတ္တတ္ၾကပါတယ္။ ကမၻာေပၚမွာ ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္ေတြ 
အမ်ား ႀကီးရွိပါတယ္။ အဲဒီအထဲကမွ ေဆးဖက္၀င္ၿပီး 
ဟင္းထဲထည့္ခ်က္လွ်င္လည္းအရသာေရာ၊
အေရာင္ပါေကာင္းေစတဲ့ နႏြင္းမႈန္႔ကို လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား 
သတိမထားမိၾကမွာအမွန္ပါ။ ဒါေၾကာင့္
ဒီလေတာ့ အမွတ္တမ့ဲျဖစ္ေနၾကမယ့္ “နႏြင္းမႈန္႔” ကို 
ံHealthy Food Recipes မွာ 
(Health Benefits of Turmeric) အေၾကာင္းေလးနဲ႔အတူ
က်န္းမာေရးနဲ႔ လိုက္ေလ်ာညီေထြစြာ နႏြင္းမႈန္႔နွင့္အတူတဲြၿပီး 
ခ်က္ျပဳတ္္ႏုိင္မယ့္ ဟင္းခ်က္နည္းေလးနဲ႔အတူ 
ပူးတဲြေဖာ္ျပလိုက္ပါ တယ္ေနာ္။

တ႐ုတ္ႏွင့္ အိႏၵိယလူမ်ိဳးမ်ားက နႏြင္းမႈန္႔ကို
ေဆး အျဖစ္ ႏွစ္ေပါင္းအေတာ္ၾကာကတည္းက အ႐ုိးပြျခင္း၊ 
အဆစ္အျမစ္ကိုက္ခဲေရာင္ရမ္းျခင္း 
စသည္ျဖင့္ေရာင္ရမ္းေသာနာက်င္မႈမ်ားကိုကုသရာတြင္
အသံုးခ်ခဲ့ၾကပါတယ္။နႏြင္းမႈန္႔ရဲ႕ သမိုင္းေၾကာင္းကို
ၾကည့္မယ္ဆိုရင္ေတာ့နႏြင္းမႈန္႔ကို ဟင္းခတ္မႈန္႔၊
ေဆးကုသရာတြင္သာမက အ၀တ္အထည္ေတြ 
အေရာင္ဆိုးတဲ့ေနရာပါ သံုးၾကတာ ကိုေတြ႕ရပါတယ္။ 
အဲဒါတင္ မဟုတ္ပါဘူး။ အသားအေရ လွေအာင္
ေန႔စဥ္ေသာက္သံုးလို႔ရသလို၊မ်က္ႏွာႏုေခ်ာ ေအာင္
ေပါင္းတဲ့ေနရာမွာလည္း အသံုးခ်ၾကပါတယ္။ 

အခုဆိုရင္ အလွကုန္ပစၥည္းေတြမွာလည္း
ထည့္သြင္း လာသလို နႏြင္းဆပ္ျပာကိုလည္း
လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား သံုးစဲြလာၾကတာလည္းအံ့မခန္းဖြယ္ပါပဲ။ 
နႏြင္းမႈန္႔ရဲ႕ ဇာတိကေတာ့ အင္ဒိုနီးရွားႏိုင္ငံနဲ႔ေတာင္ဘက္ပုိင္း 
အိႏၵိယႏိုင္ငံေတြျဖစ္ၿပီး ႏွစ္ေပါင္း၅၀၀၀ေက်ာ္ေလာက္ကတည္းက
စိုက္ပ်ဳိးလာၾကတာျဖစ္ပါတယ္။ နႏြင္းဟာ သဘာ၀ အရသာနဲ႔ 
အေရာင္အဆင္းရွိတာေၾကာင့္ ႐ိုးရာဟင္းပဲြ
ေတြမွာေတာ္ေတာ္အေရးပါေသာ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္
ျဖစ္ပါတယ္။ ဥေရာပတုိက္မ်ားကို္ ၁၃ရာစုႏွစ္မွာ 
အာရပ္ကုန္သည္မ်ားကနႏြင္းရဲ႕သံုးစဲြပံုနဲ႔အက်ဳိးအာနိသင္မ်ား
ကို စတင္ မိတ္ဆက္ေပးလုိက္ပါတယ္။ 
အဲဒီေနာက္မွစၿပီးအေနာက္တိုင္းႏိုင္ငံေတြလည္း 
နႏြင္းကို လူအမ်ားႀကိဳက္ႏွစ္သက္ၿပီးေခတ္စားလာပါတယ္။
အေနာက္တိုင္း ဟင္းပဲြေတြမွာလည္း 
နႏြင္းကိုထည့္ခတ္ခ်က္ျပဳတ္လာတာကုိေတြ႕ရွိရပါတယ္။ 
အခုအခ်ိန္မွာ နႏြင္းကို စီးပြားျဖစ္ဦးေဆာင္ထုတ္လုပ္ၿပီး
ကမၻာတစ္၀န္းျဖန္႔ခ်ိေနေသာႏိုင္ငံမ်ားကေတာ့ 
အိႏၵိယ၊ အင္ဒိုနီးရွား၊ တ႐ုတ္၊ ဖိလစ္ပိုင္၊ ထိုင္၀မ္၊ 
ဟာ(အီ)တီနဲ႔ဂ်ေမကာ ႏိုင္ငံေတြပဲျဖစ္ပါတယ္။

နႏြင္းရဲ႕အစြမ္းအာနိသင္ကေတာ့
ေရာဂါေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား ေပ်ာက္ကင္းေအာင္ထိကိုပါပဲ။ 
အူသိမ္၊ အူမ ႀကီးေရာင္ရမ္းျခင္းကိုလည္း
၀.၂၅ ရာခိုင္ႏႈန္းေလာက္နဲ႔တင္ သက္သာေစပါတယ္။ 
ဒီေလာက္ႏႈန္းကေတာ့နႏြင္းမႈန္႔ကိုဟင္းထဲထည့္ခ်က္႐ံုနဲ႔တင္
ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ အဆစ္အျမစ္ေရာင္ရမ္း 
ကိုက္ခဲျခင္းေရာဂါကိုလည္း သက္သာေစပါတယ္။ 
အ႐ုိးအဆစ္ေရာဂါသည္ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက
နႏြင္းမႈန္႔ကို ပံုမွန္သံုးစဲြျခင္းျဖင့္ သက္သာေစပါ
တယ္လို႔ေျပာၾကပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့
နႏြင္းထဲမွာ အမ္တီေအာက္စီဒန႔္ (Antioxidant) နဲ႔
အမ္တီ-အင္ဖလိမ္မက္တာရီ (Anti-Inflammatory) ႏွစ္ခု
ေရာစပ္ထားျခင္းေၾကာင့္ နႏြင္းမႈန္႔ကို ပံုမွန္ေသာက္သံုးျခင္း 
ဟင္းထဲထည့္ခ်က္ျခင္းျဖင့္ ေကာင္းေသာအက်ဳိးအာနိသင္
မ်ားကိုရရွိႏိုင္ေစပါတယ္။ မၾကာေသးခင္
ရွာေဖြေတြ႕တာကေတာ့အဆစ္အျမစ္ေရာင္ရမ္းကိုက္ခဲသည့္ေရာဂါ 
ဟာ ခါခူမင္း (Curcumin) နဲ႔ Phenylbutazone ႏွစ္ခုကို 
ႏႈိင္းယွဥ္ၾကည့္လွ်င္ မနက္ဘက္ မွာ 
အဆစ္အျမစ္ေတာင့္တင္းေနျခင္းကိုလည္း သက္သာေစၿပီး၊ 
လမ္းေလွ်ာက္ႏိုင္ေသာအခါမွာ အရင္ကထက္ 
ပိုမိုေလွ်ာက္ႏိုင္ျခင္းႏွင့္အဆစ္အျမစ္ေရာင္ရမ္းျခင္းတို႔ကို 
တိုးတက္ေကာင္းမြန္လာေစပါတယ္။ 
နႏြင္းဟာ ကိုလက္စထေရာဓာတ္ကို 
လည္းေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ အသည္းထဲမွ LDL Cholesterol ေတြ ကို 
နႏြင္း ရဲ႕ ဓာတ္အား နဲ႔ေခ်ဖ်က္ႏိုင္ပါတယ္။ နႏြင္းရဲ႕အစြမ္း
အာနိသင္ေတြ႕ရွိလာေသာေၾကာင့္ 
ဟင္းပဲြ အခ်ိဳပဲြႏွင့္ေသာက္စရာေတြမွာ ပံုဆန္အမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔လည္း
ကမၻာတစ္၀န္းအသံုးျပဳလာၾကပါတယ္။
နႏြင္းရဲ႕အာနိသင္မေပ်ာက္ေစရေအာင္
ေလလံုေသာဘူးထဲမွာ ေနေရာင္တုိက္႐ုိက္
မထိေတြ႕ႏိုင္ေသာေနရာမွာထားပါ။ကိုယ္တုိင္နႏြင္းတက္ကို 
အမႈန္႔ႀကိတ္ၿပီးသံုးလွ်င္ ပိုေတာင္ ေကာင္းမြန္ပါတယ္။
နႏြင္းတက္ေလးမ်ားကို ေရခဲေသတၱာထဲမွာ
ေလလံုဘူးနဲ႔ လည္းထည့္သိမ္းထားလို႔ရပါတယ္။

လူတစ္ေယာက္ခ်င္းဆီမွာေတာ့မတူညီေသာ
ကိုယ္ခံအားမ်ားရွိတာေၾကာင္႔ တခ်ိဳ႕က နႏြင္းနဲ႔မတည့္
(Allergy) ျဖစ္တာမ်ဳိးမ်ား ရွိပါသလားလို႔
ေမးခြန္းထုတ္ၾကပါတယ္။ မတည့္တာမ်ိဳးေတာ့မရွိပါဘူး။
တဲြစားတဲ့အစားအစာ (သို႔) လူကို ယားနာေစတာမ်ိဳးတို႔ေပါ့။
နႏြင္း မွာ ေကာင္းေသာ သံဓာတ္နဲ႔မန္ဂနိ
ႏွစ္ခုလံုးပါ၀င္သလို ဗိုက္တာမင္ B 6 ၊
အမွ်င္ဓာတ္ႏွင့္ ပိုတက္ဆီယံဓာတ္တုိ႔လည္းပါ၀င္ပါတယ္။
ဘယ္လိုပဲအသံုးျပဳျပဳ ဒီဓာတ္အားေတြ 
အၿမဲပါ၀င္ရရွိေနတာေၾကာင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ 
အထူးေကာင္းမြန္ေသာ ဟင္းခတ္မႈန္႔ျဖစ္ပါတယ္လို႔
ပရိသတ္ႀကီးရဲ႕လက္တစ္ကမ္းမွာရွိေနတဲ့နႏြင္းရဲ႕
ေကာင္းေၾကာင္းေလးသိရွိေစႏိုင္ဖို႔ ေဖာ္ျပလိုက္ပါတယ္။


No comments:

Post a Comment